Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG


Novica

Univerza v Mariboru zmagovalka na mednarodnem tekmovanju Field Robot Event

Univerza v Mariboru zmagovalka na mednarodnem tekmovanju Field Robot Event

Univerza v Mariboru je ponovno dokazala svojo inovativnost in tehnično dovršenost na področju interdisciplinarnih projektov, kjer študenti različnih fakultet združujejo svoje znanje za izboljšanje poljedelskega robota FarmBeast. V letošnjem študijskem letu so se študenti osredotočili na precizno kmetijstvo v okviru projektov ŠI.UM in predmeta Projektno delo.

Z njihovimi prizadevanji je ekipa Univerze v Mariboru dosegla izjemne uspehe na 21. mednarodnem tekmovanju poljskih robotov Field Robot Event, ki je potekalo v Nemčiji. Tekmovanje je priložnost za študente, da svoje tehnične rešitve primerjajo z delom vrstnikov iz priznanih evropskih univerz in širše.

Ekipa se je izkazala z osvojitvijo 1. mesta v disciplini zaznavanja (“sensing”),  kjer so združili tehnike odkrivanja, kartiranja ter zaznave plevela. To ni bil njihov edini uspeh, saj so prav tako dosegli 1. mesto v »freestyle« disciplini, kjer so predstavili inovativno idejo obiranja malin. Razvili so posebno prijemalo iz origamija in robotsko roko, ki omogoča obiranje krhkih pridelkov, kot so maline, s pomočjo umetne inteligence.

Projekt je plod sodelovanja študentov različnih fakultet :

Urban Naverčnik (FERI), Gregor Popič (FERI), Jaša Jernej Rakun Kokalj (FERI), Karlo Šarić (FERI), Emil Maltar (FERI), Rok Friš (FERI), Jan Hudobreznik (FS), Katarina Lipovšek (FKBV), Maja Kurnik (FKBV), Marjan Dreier (FKBV), Jaka Brišnik (FKBV), Nika Tomšič (FERI), Kaja Žučko (FKBV), Matic Krepek (FS), Liza Škulj (FS), Žiga Zupančil (FS).

Mentorji projekta so:

  1. doc. Dr. Jurij Rakun (FKBV),
  2. Dr. Damijan Kelc (FKBV),
  3. doc. Dr. Mitja Truntič (FERI) in
  4. Izr. Prof. Dr. Simon Klančnik (FS)