Univerza Maribor

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SLO | ENG

(P)OSTANIMO MODRI IN ZELENI: Recikliranje plastike in tekstilij na učinkovit in kreativen način

Recikliranje, (p)ostanimo modri in zeleni

Kaj boste spoznali

Kaj boste spoznali

Namen delavnice je izobraziti mlajše o možnostih zmanjšanja tekstilnih in plastičnih odpadkov in jim tako privzgojiti občutek za pravilno potrošniško miselnost in uporabo tekstilnih in plastičnih izdelkov, kakor tudi odgovornost za trajnostno ravnanje z okoljem. Pri materialih je namreč potrebno vključevati načela krožnega gospodarstva. Z njimi se vrednost proizvodov in materialov ohranja tem dlje, čim bolj se zmanjšata količina odpadkov in raba naravnih virov, viri pa ostanejo v gospodarstvu tudi po izteku življenjske dobe proizvoda in se vedno znova uporabljajo, s čimer pa se ustvarja dodana vrednost. Za recikliranje in ponovno uporabo materialov je zelo pomembno poznavanje njihovih lastnosti in tehnologij pridelave le teh.

Mlajšim želimo pokazati, da je tekstilni in plastični odpadni material izjemen material v trajnostnem ciklu, ki ga je možno obuditi z inovativnim oblikovanjem produktov, kakor tudi z razvojem novih naprednih materialov in se tako izogniti polnitvi odpadnih zabojnikov in posledično akumulaciji odpadkov. Z recikliranjem lahko prav tako pridobimo sekundarne materiale ali monomerne komponente dodane vrednosti za različne segmente uporabe (farmacija, kemija, polimerna industrija…). Plastične in tekstilne odpadke lahko uporabimo kot vire za kreativno izražanje in inovativno izdelavo modnih in/ali razstavnih izdelkov. 

Z vami bodo

Z vami bodo

Naši visokošolski učitelji, asistenti, mladi raziskovalci in tehnični sodelavci vas bodo navdušili nad tematikami, ki jih boste poglobljeno obravnavali, če se boste odločili za študij Strojništva. Spoznali boste posamezne segmente, ki jih mora pri svojem delu poznati inženir in tako vsaj malo dobili vpogled kako zanimivo je delo inženirja in na kaj vse mora razmišljati pri načrtovanju novih izdelkov.

red. prof. Lidija Fras Zemljič
red. prof. Lidija Fras Zemljič
izr. prof. dr. Julija Volmajer Valh
izr. prof. dr. Julija Volmajer Valh
izr. prof. dr. Andreja Rudolf
izr. prof. dr. Andreja Rudolf
Tanja Kos, dipl. inž. tekst. (VS)
Tanja Kos, dipl. inž. tekst. (VS)

Predviden urnik

Predviden urnik


Razpisani datumi izobraževanja

17. JUNIJ 2024


Prijava na izobraževanje

ODDAJ PRIJAVO


Delavnica je namenjena

SREDNJEŠOLCEM


Lokacija delavnice

Fakulteta za strojništvo

Smetanova ulica 17, Maribor

Število prostih mest

20

Trajanje

6-8 ur